Sakk-matt

„A király akkor kerül sakk helyzetbe, ha az ellenfél egy figurája megtámadja, azaz a következő lépésben leüthetné, ha a támadást nem hárítják el. Ha a támadás nem hárítható, akkor az nem egyszerűen sakk, hanem matthelyzet. Ekkor a játéknak vége.” De mi van akkor, ha a király megfutamodik, még mielőtt igazán elkezdődne a játék? Ha gyáva módon idő előtt, már az esetleges támadások puszta gondolatától is megijed, amik elgyengítenék és befolyásolhatóvá tennék? Ha az ellenségnek esélyt sem adva meggondolja magát, tesz egy hátraarcot és egyik pillanatról a másikra felszívódik? Akkor mindenki király nélkül marad. Király nélkül pedig mindenki veszít.

A játéknak vége. A király eliszkolt, elhagyta a sakkmezőt. Egyszerűen csak fogta magát és lelépett. Elszelelt. Elillant. Elhúzta a csíkot. A baj csak az, hogy nem volt ellenség. Nem állt a mezőn rajta kívül senki más, csak a királyné. Az ártatlan királyné, aki most a fekete-fehér tábla kellős közepén fekszik és csalódottan pislog a felkavart porfelhő felé. Hiszen egy királytól…egy királytól azért mégiscsak…többet vár az ember.

3 thoughts on “Sakk-matt

  1. A királyné ne csüggedjen, majd lesz megint király (vagy legalább egy újabb jelölt) : )

  2. “A mesék annyira kimentek volna a divatból, hogy a hercegnőknek már mindent maguknak kell csinálniuk? Nevezz régimódinak, de néha a tündérmese végződéséhez az kell, hogy a herceg megemelje a seggét, és felnyergelje a paripáját.” Ez az egyik kedvenc sorozatunkból van és milyen igaz… de a mai világban a Hercegek (vagy ahogy te nevezed, királyok) nem tesznek sz*rt se. Illetve tesznek. Aztán besz*rnak és hátrálnak… mi meg mehetünk a levesbe, csak mert megijednek. Beszarik vagytok! TISZTELET A KIVÉTELNEK! (mert azért, a világ rejtett pontjain, a szerencsésebb lányok mellett, vagy csak úgy, léteznek még hercegek/királyok, akik nem hátrálnak meg, végig játszák a játékot, úgy, hogy közben nem játszanak az érzéseinkkel. Hiszek a mesékben, igen.)

  3. Aki elmenekül, elfut, lelép, amiatt kár is szomorkodni… mert valószínűleg ő sem teszi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>