Textúra

Mivel flickr-en már rengetegszer kérdezték tőlem, hogy hogyan varázsolom régies hangulatúvá a képeimet, gondoltam megérné írni róla egy postot. Mégis egyszerűbb egy linket küldeni, mint minden egyes alkalommal leirogatni, hogy mit hogyan… :)

Gondolom Photoshop-ból bármelyik verzióval meg lehet így szerkeszteni a képeket, más programoknál nem tudom hogyan működik a rétegezés, úgyhogy abban sajnos nem tudok segíteni. Nekem személyszerint sima Photoshop CS-m van, annak segítségével mutatom meg lépésről lépésre.

Nyissunk meg a képet, amit szerkeszteni szeretnénk, és a textúrát.

Jelöljük ki a textúrát (menüből Select/All), majd másoljuk rá a képünkre (Edit/Copy, Paste), így az automatikusan külön rétegre (layerre) kerül. A MoveToollal méretezzük át, hogy a textúra fedje a képünket, majd dupla kattintással hagyjuk jóvá.

A képen látható legördíthető menűből válasszuk ki a nekünk tetsző effektet, így máris “összeolvad” a textúra és a képünk. És kész is van… :)

A background-ra kattintva persze módosíthatunk még a textúra alatti képen, a textúrát választva pedig a rétegen is, hogy jobban passzoljanak egymáshoz. Én pl gyakran állítok a színein (Image/Adjustments/Hue/Saturation vagy I/A/Color Balance), világosságán (I/A/Brightness/Contrast vagy I/A/Levels). Ezen kívül ha van olyan folt, csík, vagy akármi, ami pont rossz helyre került a képen, azt a CloneStampToollal könnyen el lehet tüntetni. ;)

Még általában azt a kérdést szoktam kapni, hogy honnan szerzem a textúrákat. Régebben a google-n kerestem rá arra, hogy “free textures“, így is elég sok jót lehet találni, valamint deviantart-on és flickr-en is rengeteg található. Aki keres, az talál.

Hát ennyi lenne, egyáltalán nem bonyolult, de azért leírom, hogy én minderre magamtól jöttem rá. Nagyon régóta tetszettek nekem is az ilyen régies fényképek, és el nem tudtam képzelni hogyan csinálják őket. És tádámm…!
Bocsánat, ha a stílus esetleg valakinek gagyi, nem tudom ki mennyire ért a programhoz…
Akárhogy is, azért örülök, ha segíthettem.

2 thoughts on “Textúra

  1. KÖSSSZÖÖM VÉGREE:D VALAKI LEÍRTA NORMÁLISAN EMBERI AGGYAL FELFOGHATÓ MÓDON :D isten vagy! kösziii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>